Completion Date: 2021
Floor Area: 60.5 sqm Extension
Contractor: O'Hare Home Improvements
Architectural Team: James McKevitt, Adrian King, Eoin O'Donnell
Termonfeckin Extension

Termonfeckin Extension

A rectilinear cedar-clad box sits at the back of the former parish curate’s house. The extension sits perpendicular to the existing house and spans the width of the site, opening up to the large rear garden and the unobstructed west light. The new building peeps out from behind the house to glimpse to the front and capture the morning light from the east. The internal space enjoys a triple aspect and is filled with light from doors and windows that open to the east, south & west, topped off with a rooflight located centrally in the room over the dining table. The kitchen & dining areas enjoy views and a strong connection with the outside and the large porcelain clad patio through a large sliding door. The living area is a more intimate space banked by a wall of veneered ply shelving and window seat, enjoying a framed view of the garden through a large picture window. One of the most alluring aspects of the extension is the use of potted plants and greenery throughout. The client has used their green fingers to cultivate and decorate the open plan space to contrast with and complement the contemporary white surfaces. Combined with the light & views, the large format grey floor tiles further the sense of space. The oiled cedar exterior augments the trees and plants in its context, finished with previse metal trims and surrounds. The new form is respectful of the original house, in turn adding and improving it. A beautiful extension visually, and a pleasure to be in. 

Before Image